kliknij aby powiększyć
1680x1050 : 1206 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
poprzednia123456
Kontrowersyjna wypowiedź przedstawicieli Wargaming.net dotycząca historycznej zawartości WoTa!

Wilk Fenris
Napisany 09 Sie. 2013 - 20:37

użytkownicy
Dla mnie cała afera z emblematami, czy tam napisami na czołgach typu "Za Stalina" to jakaś kompletna paranoja. Ludzie! Czy wy macie rozumy, czy do reszty daliście się zwariować "antykomunistycznej fali". Jeżeli chcemy, aby coś wyglądało historycznie, to np. robiąc model czołgu, możemy śmiało umieszczać takie napisy na jego kadłubie czy wieży, ponieważ to dodaje mu autentyczności. Takie same napisy są w War Thunder. Tam jakąś nikt nie płacze, poza garstką ludzi mających pewne trudności z oceną skali zjawiska i jego istoty. Na swoich sowieckich samolotach sam osobiście takie napisy umieszczałem, a żadnym komuchem nie jestem i uważam Stalina za zbrodniarza. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Takie napisy po prostu były!!! Tyle. Koniec i kropka. Żeby dodać swojej maszynie autentyczności mogę na niej umieścić napis "Za Stalina" i wcale nie czuję się z tego powodu winny, ani nie czuję się jak propagator komunizmu.

Tutaj pierwsze z brzegu fotki z okresu II WŚ wyszukane na google:
http://s19.radikal.ru/i192/1106/55/d95646fdfd6e.jpg
http://zastalina1941.narod.ru/img/zs04.PNG
http://www.thetankmaster.com/images/12/004024.jpg

a tu samolot...
http://cs5531.userapi.com/v5531748/6eb/Py-HoqboyKQ.jpg

Nie ma o co ryczeć. Napis "Za Stalina" umieszczony na sowieckim czołgu, jest jak najbardziej na miejscu i wcale nie oznacza, że posiadacz owego czołgu to komuch. Grupy, które odtwarzają okres II WŚ np. oddziały SS wyglądały by kretyńsko bez odpowiednich symboli. To przecież jeszcze nie oznacza, że są nazistami!!!

Ogarnijcie się...

Natomiast co do wypowiedzi przedstawiciela WG, to wprawdzie jest kontrowersyjna, ale bez przesady. Nie powiedział niczego, czego nie dało by się obronić historycznymi faktami. Zbrodnie stalinowskiego reżimu nie podlegają dyskusji, ale nie podlega dyskusji także jego wkład w pokonanie III Rzeszy. Tego po prostu nie da się zanegować. Historię trzeba brać na trzeźwo, a nie wpadać w histerię, gdy ktokolwiek powie coś pozytywnego o ZSRR.

Tyle z mojej strony...

Miszcz
Napisany 10 Sie. 2013 - 03:07

użytkownicy
@Wilk Fenris
"Nie ma o co ryczeć. Napis "Za Stalina" umieszczony na sowieckim czołgu, jest jak najbardziej na miejscu i wcale nie oznacza, że posiadacz owego czołgu to komuch. Grupy, które odtwarzają okres II WŚ np. oddziały SS wyglądały by kretyńsko bez odpowiednich symboli. To przecież jeszcze nie oznacza, że są nazistami!!!"

Jak dla mnie takie napisy mogą być tylko muszą być dla wszystkich nacji.Wargaming chce wprowadzić tylko dla ZSRR.Chcą pokazać,że komuna i Stalin nie były takie złe jak nazizm i Hitler.O to w tym chodzi.To co ty piszesz to zwykłe bzdury.Nawet nie wiesz o co dokładnie chodzi.

Wilk Fenris
Napisany 10 Sie. 2013 - 10:04

użytkownicy
Problemem nie jest tutaj wola WG, tylko prawo międzynarodowe. Myślisz, że dlaczego w praktycznie żadnych grach nie ma swastyki? Otóż dlatego, że ów symbol jest zdelegalizowany w większości krajów i jest całkowity zakaz jego rozpowszechniania. To samo dotyczy wszelkich haseł, czy innych treści. Chcąc sprzedawać grę na rynku międzynarodowym po prostu nie ma możliwości wprowadzenia symboli nazistowskich na równi z sowieckimi. Symbole sowieckie nie są objęte zakazem. Nie dziwi zatem częsta nierówność z jakim są traktowane treści faszystowskie i komunistyczne. To nie jest wynik woli twórców gier, czy ich sympatii politycznych, a bezpośrednie pokłosie prawa międzynarodowego.

Za taki stan rzeczy miej pretensję nie do Rosjan, czy do WG, a do mocarstw zachodnich jak USA, Anglia czy Francja, bo to oni takie prawo ustalili i to oni są odpowiedzialni za obecny rozstrzał w ocenie Hitlera i Stalina.

Nie wpieraj mi tutaj, że czegoś nie rozumiem, bo to nie ja, a ty i tobie podobni nie rozumieją przyczyn zjawiska. Zjawiska, które jest szkodliwe, niemniej przy takim prawie jakie mamy, nie jest niczym dziwnym.

Zbrodniarzy niemieckich, których złapano po wojnie z reguły skazano na śmierć lub dożywocie. Gdyby któregoś złapano teraz, byłby osądzony i skazany. Zbrodniarze sowieccy są bezkarni, a wielu nadal żyje. Co więcej, gdyby taki zbrodniarz został złapany przypadkiem w Polsce, to mógłby bezpiecznie uciec np. do Anglii, ponieważ ten kraj nie uznaje działań sowieckich za zbrodnie wojenne, a więc uzyskanie ekstradycji byłoby niemożliwe. Tymczasem, za negowanie holokaustu, można iść do więzienia. Za negowanie zbrodni Katyńskiej nic ci nie grozi. Jeżeli tak jest w Europie zachodniej, to sam sobie dośpiewaj dlaczego twórcy gier usuwają wszelkie treści powiązane z nazistami, natomiast dość swobodnie prezentują treści komunistyczne.

Postaraj się zrozumieć dlaczego tak jest, a nie inaczej...

BASPtaku
Napisany 10 Sie. 2013 - 12:24

użytkownicy
https://www.youtube.com/watch?v=H7zu0o2QPqk
The Soviet Story i malutkie wyjasnienie dlaczego tak to wyglada jak napisal Wilk Fenris i jak brutalny byl komunizm

Miszcz
Napisany 10 Sie. 2013 - 15:20

użytkownicy
@Wilk Fenris
Dlatego moim zdaniem nie powinno być tych napisów "Za Stalina".

Panzer
Napisany 10 Sie. 2013 - 19:54

użytkownicy
@mickey93

jak amerykańskie ciężarówki mogły być nie kompatybilne ? lejesz paliwo i jedziesz. wsadzasz ruskiego kierowce na kierownice pokazujesz gdzie jest gaz i jedzie. podałem tylko przykład pomocy, nie wszystkie materiały które im przekazywano. po drugie nie bede pisał dokładnie jak ta pomoc przebiegała wystarczy przeczytać odpowiednie hasła. usa pakowała i w brytoli i w ruskich. ogółem we wszystkich którzy walczyli z adolfem. nie napisałem że usa wspierała tyko i wyłącznie ruskich.

mickey93
Napisany 11 Sie. 2013 - 16:24

użytkownicy
nie chodziło o ciężarówki mi ale o karabiny, czołgi, działa

poprzednia123456

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.