kliknij aby powiększyć
1688x1060 : 1072 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
Kontrowersyjna wypowiedź przedstawicieli Wargaming.net dotycząca historycznej zawartości WoTa!

Giray
Edytowany 08 Sie. 2013 - 13:10

użytkownicy
W grze od dawna jest jeden element propagandy stalinowskiej i jakoś nikt jego nie zauważył.
Chodzi o nazewnictwo pewnego znanego i popularnego czołgu, który rzeczywiście powstał jako I(osif)S(talin)-8 ale do produkcji wszedł i jest znany w historii wojskowości jako T-10(M). Proszę zwrócić uwagę na nazwę jego wież. Wynika z tego że WG doskonale zdaje sobie sprawę z nadużycia jakie popełniło, i co gorsza - to nadużycie jest świadome i z premedytacją. Coś mi się zaczyna wydawać że WoT powstał aby pod płaszczykiem atrakcyjnej i wciągającej gry przemycać zabronioną w naszym kraju propagandę komunistyczną.

http://pl.wikipedia.org/wiki/T-10_(czo%C5%82g)

Baltic_Porter
Napisany 08 Sie. 2013 - 13:35

użytkownicy
Ameryka jest taka demokratyczna, że tam wolno używac hakenkreuza i wydawać Hiltera. Czy amerykanie dostana hitlerowskie napisy na czołgi ?

Hans Pipke
Edytowany 08 Sie. 2013 - 13:53

użytkownicy
Gwoli ścisłości... IS - to rzeczywiście Josif Stalin, ale poczciwy KW to dla odmiany inny niedobry komunista - Kliment Woroszyłow... Zresztą jako postać dość popularna, był niezbyt lubiany przez Stalina, mimo iż nie pchał się do władzy. "S" w nazwie do KW1-s oznacza nie "sport", tylko "skoryj" czyli szybki, co na jedno wychodzi... Pozdrawiam. ;)

Giray
Napisany 08 Sie. 2013 - 14:03

użytkownicy
"skorostnyj" nie "skoryj" - ogólnie znerfiony KW-1 w celu uzyskania lepszej manewrowości jak i zmniejszenia awaryjności zespołu napędowego.

mickey93
Napisany 08 Sie. 2013 - 15:19

użytkownicy
T-10 był is'em8 do 1953 czyli do czasu życia stalina nazwę zmienono dopiero po śmierci jako jeden z elementów "rozprawy z przeszłością"

art. 256 kodeksu karnego
"§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.

§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.

§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy."

Giray
Edytowany 08 Sie. 2013 - 16:54

użytkownicy
@Mickey - IS-8 był IS-8 jako seria prototypów, seryjne czołgi to już T-10.
Śmiem zauważyć że WoT jest działalnością stricte komercyjną, nie zaś artystyczną, edukacyjną, kolekcjonerską czy naukową.

Panzer
Napisany 08 Sie. 2013 - 17:13

użytkownicy
@mickey93

Człowieku jakie ty bzdury piszesz, nawet nie chce mi się czytać twoich komentarzy.

""podczas wojny z III rzeszą powołano 15mln - 20 mln ludzi""

Tak jesteś tego pewny?? W czasie wojny w Wehrmachcie było powołanych ponad 19 mln ludzi, wiec to jest bzdura co piszesz.

"T-10 był is'em8 do 1953 czyli do czasu życia stalina nazwę zmienono dopiero po śmierci jako jeden z elementów "rozprawy z przeszłością"

Po części bzdura. Rozprawa z przeszłością to jest teraz między Polakami a Ukraincami w sprawie Wołynia(doczytaj sobie co tam sie działo bo na pewno nie wiesz). Po drugie jak umarł(raczej zdechł) Stalin to była odwilż stalinowska. Nie myl tych pojęć, bo to dwie różne rzeczy.

mickey93
Napisany 08 Sie. 2013 - 17:29

użytkownicy
@Panzer
raczył byś zauważyć że rozprawa z przeszłością była w cudzysłowie.
po 2 podałem ci datę że w tym konkretnym roku było tyle
armia czerwona w tym okresie (1943)miała około 11 mln ludzi

pawel0108
Napisany 08 Sie. 2013 - 17:53

użytkownicy
za przedstawianie fałszywej strony Stalina aż nie chce się grać w WOT

Panzer
Napisany 08 Sie. 2013 - 19:15

użytkownicy
@mickkey93

dobrze, mogłaby mieć nawet i 100 milionów ludzi ale jakby USA nie pakowała w ruskich wszelakich materiałów od ciężarówek po cole i fajkach kończąc gówno by zrobili. myślisz że wielkie ruskie ofensywy przebiegały by tak samo bez amerykańskich samochodów ?? podaje tylko jeden przykład tej pomocy. widze że to jest w cudzysłowie ale to nie była rozprawa z przeszłością nie myl człowieku pojęć. nie możesz tego zrozumieć ?? co do liczebności poczytaj sobie jak przebiegała wojna zimowa. ruskie ponieśli ogromne straty w starciu z dobrą taktyką finów, masz swoją liczebność.

mickey93
Edytowany 08 Sie. 2013 - 20:02

użytkownicy
@ Panzer
fakt źle to sformułowałem chodziło mi "O kulcie jednostki i jego następstwach"

Amerykanie najwięcej pakowali w Brytoli dopiero potem w ZSRR
poza tym sam sprzęt nie był kompatybilny z rosyjskim co też stwarzało problemy (Rosjanie musieli i tak przeszkolić ludzi), ale nie oto chodzi
stalin i tak był ważnym elementem zwycięstwa w Europie nad III rzesza

leopard2pol
Edytowany 08 Sie. 2013 - 21:27

użytkownicy
@mickey93

Właśnie udowodniłeś swoje relatywistyczne podejście historii. Piszesz jak to Rosjanie traktują Stalina i jak to Polacy są zadufani w sobie. A ja ci mówię: Historia to zespół faktów!

Nie obchodzi mnie jak na Stalina patrzą Rosjanie a jak Nigeryjczycy. Ta postać ma na sumieniu chyba najwięcej ofiar w historii świata. Każdy człowiek który gloryfikuje tego potwora jest albo idiotą(komunistą) albo nie zna historii(domyślam się że większość Rosjan nie wie, że wujek Stalin wymordował 20 mln ludzi- w tym również Rosjan). To, w jakim stopniu ten człowiek przyczynił się do zakończenia II wś jest sprawą dyskusyjną. Nie umniejsza to jednak jego win i w żadnym razie nie powinno się go wychwalać.
Stalin to morderca jakiego świat przed nim nie widział i trzeba się z tym pogodzić. Jeśli Rosjanie twierdzą, że jest inaczej to nie zamierzam tego tolerować.
Co do samych napisów, tu sprawa jest prosta: albo wprowadzamy historyczne (wtedy również III Rzesza), albo nie wprowadzamy tych które odwołują się w jakiś sposób do totalitaryzmów.

Gdyby WG napisało tylko, że dodają te napisy ze Stalinem, to jeszcze nic by się nie stało. Tutaj jednak oni uzasadnili to jakąś chorą interpretacją postaci Stalina na to zgody nie ma. Tylko, że my gracze nic nie możemy... no co najwyżej nie kupimy tych napisów :)

Oberschleisien
Napisany 08 Sie. 2013 - 21:38

użytkownicy
@mickkey93

To są ważne elementy w zwycięstwie nad 3 rzeszą Marian Rejewski, Jerzy Różycki i Henryk Zygalski

Menthus
Edytowany 08 Sie. 2013 - 22:46

użytkownicy
Przepraszam, jeśli piszę ten komentarz, ale w tym momencie jest ich tyle, że nie mam czasu siedzieć nad każdym.

A wieć
@Dzekster
Po pierwsze, proszę nie obrażać, ludzi, którzy są w wieku szkolnym.
Nie każdy ,,młokos" nie jest świadomy historii, może i nie wiem wszystkiego, ale ktoś młodszy też może mieć wiedzę na temat różnych spraw.

Po drugie, jeśli piszesz dłuższy komentarz, to polecam używać akapitów, na pewno zwiększą ilość osób, które go przeczytają.

Co do innych, dla mnie, jak już wiele osób powiedziało, jest to propaganda ,,przywódcy wschodu", ale jest to również sposób, na jaki Rosjanie i Białorusini widzą tę że osobę.

Już wcześniej myślałem nad odejściem od tej gry, jednak dzięki temu news-owi moja decyzja zapadła.

@mickey93
Może i nie są to słowa ,,śmierć Polakom" itp. ale ze Stalinem wiążą się tysiące strasznych skojarzeń.

@michu102fg
Z napisem RUDY i trzema łapami, wiąże się to, że to co Polskie, przywłaszczają sobie.

A chciałbym wiedzieć co to za osoby, polubiły to.

loki
Napisany 09 Sie. 2013 - 10:30

użytkownicy

[b][b][b]Gra komputerowa wycofana z Rosji. Bo "obrażała Armię Czerwoną"[/b][/b][/b]

http://niezalezna.pl/44594-gra...sji-bo-obrazala-armie-czerwona

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.