kliknij aby powiększyć
1920x1200 : 584 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
Kontrowersyjna wypowiedź przedstawicieli Wargaming.net dotycząca historycznej zawartości WoTa!

Dzekster
Napisany 07 Sie. 2013 - 11:17

użytkownicy
kurkusmaximus i Szlachciak wyszukajcie w google zdjęcia z eksterminacji wołyńskiej, polskie dzieci wieszane na drzewach, które miały robić za słupy ostrzegawcze i graniczne (te dzieci miały o roczku do 5 lat i były mordowane z rozkazu Wujcia Stalina) i wy mówicie niech robią co chcą to jest tylko gra?? ja jako Polak nie chce nawet jeżeli ma to być zgodne prawdą historyczną i jeżeli jest to "tylko" gra, rozpowszechniania kultu Stalina czy Hitlera,co za tym idzie czegokolwiek co jest z nimi związane, niech sobie ruscy czy białorusy u siebie robią co chcą nic nam do tego ale niech wiedzą, że my pamiętamy i nie pozwolimy sobie na propagowanie stalinizmu w taki czy inny sposób (bo umieszczanie takich napisów w grze jest formą propagandy inaczej marketingu, tak naprawdę niczym się te dwa stwierdzenia nie różnią ) ale też nie dziwie się takim opinią jak wasze, bo to nie wasza wina, że was nie douczyli w szkole historii i , że nie chce wam się zajrzeć do książek ( czytanie nie boli dzieciaki) dzisiaj jedynie chodzi o wychowanie ogłupiałych dorobkiewiczów, a nie patriotów, nie szanujecie swojej historii, nie szanujecie siebie samych.
A gdyby nie ludzie którzy walczyli ze Stalinem o czymś takie jak gra w WOT-a moglibyście tylko pomarzyć.

Giray
Napisany 07 Sie. 2013 - 11:43

użytkownicy
Wiecie że w Katyniu, na rozkaz Stalina, zamordowano wychowawcę klasy maturalnej Karola Wojtyły, por. Mirosława Moroza?

yamateur
Napisany 07 Sie. 2013 - 11:49

użytkownicy
Wargaming sprzeciwia się faszyzmowi a liże dupy komunistów

Giray
Napisany 07 Sie. 2013 - 11:53

użytkownicy
dlatego trzeba sobie odwyk od WoT'a zrobić ;)

Tankista87PL
Edytowany 07 Sie. 2013 - 22:54

użytkownicy
Rzadko się wypowiadam na forach, ale to zbyt poważny temat żeby odpuścić...

Wczoraj przez forum WoT-a napisałem do Waszego redaktora SerpentSierp, niestety bez odpowiedzi:

Za aferę z inskrypcjami (wybielanie Stalina), proszę o bojkot konkursu WoWP
http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/279432-turniej-tydzien-przewagi-powietrznej/page__pid__5495086#entry5495086
Dobrym pomysłem byłoby rozesłanie mojej prośby po znajomych klanowiczach, za co z góry dziękuję.

Nie dajmy WG zarobić. Koniec ze wspieraniem pro-stalinowskiej firmy. Łeb upierdolić czerwonej hołocie.

world of tanks

kurkusmaximus
Edytowany 07 Sie. 2013 - 12:49

administracja
@Dzekster, nie wiem po co pijesz do mnie
@UP, mamy z SerpentSierp mały kontakt więcej lepiej pisać do kruczego: kruczoczarny@world-of-tanks.eu

JudasHonor
Napisany 07 Sie. 2013 - 14:08

użytkownicy
Wiele ludzi powtarza słowo faszyzm ale mało ludzi czyta regułki i nie wie, że faszyzm to ustrój, w którym rzeczywistą władzę sprawują grupy interesu, zwykle finansowe. (Regułkę znajdziesz w każdej encyklopedii, albo nawet w wikipedi)

Większość państw w większym bądź w ogromnym stopniu jest w taki właśnie sposób rządzona (choćby stany zjednoczone). Wynika z tego szereg konsekwencji społecznych, które możemy obserwować w codziennych wiadomościach bądź doświadczać na własnej skórze. Oczywiście tam gdzie jest faszyzm, tam nie ma kapitalizmu, wolnego rynku i demokracji, te pojęcia skrajnie się wykluczają. To jakby mówić o cnocie kurtyzany.

Jeśli chodzi o komunizm, to pomijając wzniosłe, bezwartościowe hasła bez pokrycia to w rzeczywistości jest to system umożliwiający transformację gospodarki i mentalności społeczeństw danego kraju w grunt bardziej podatny dla korporacji. Innymi słowy, chodzi o to by zniszczyć własność prywatną, która była by konkurencją dla docelowego systemu. W jej miejsce tworzy się własność "państwową", która i tak zostanie zniszczona w fazie transformacji. Po transformacji, działa się już tylko prewencyjnie tłamsząc kiełkującą inicjatywę prywatną a tą której udało się osiągnąć jakąś znaczącą część rynku zniszczyć, choćby metodami bezprawnymi w danym kraju zależnym. Nie ma tu żadnej złośliwości, chodzi tylko o pieniądze.

Jeśli chodzi o ludzi, to komuna ma ukształtować mentalność parobka, który nie przejawia własnej inicjatywy a tylko ślepo wierzy w kult pracy, wiąże z pracą swoje szczęściem, spełnienie, samorealizacje. W efekcie po transformacji uzyskuje się idealnych parobków, niezdolnych do zmiany swojej rzeczywistości a polegających jedynie na pracy najemnej, obojętnie jak nieznośnej i płatnej.

Taki już los, niestety.

fsresta
Napisany 07 Sie. 2013 - 14:11

użytkownicy
http://s2.blomedia.pl/gadzetom...dyktatorzy-mordercy-313753.jpg CZERWONYM ŚMIERĆ

ベアタ
Napisany 07 Sie. 2013 - 14:50

użytkownicy
Kuce zapamiętać: reżim stalinowski =/= socjalizm, tutaj nie mogę na głównym rozdaję minusy za "czerwoną hołotę", poczytajcie sobie trochę choćby o znaczeniu socjalistów i syndykalistów w Powstaniu Warszawskim (ostatnia prawicowa propaganda w mediach)

tombom1
Napisany 07 Sie. 2013 - 16:03

użytkownicy
to jakas paranoja jak zobacze czolg z takimi emblematami zostanie zaraz zabity obojetnie po jakiej bedzie stronie

Eleanor
Napisany 07 Sie. 2013 - 16:08

użytkownicy
to jest tylko gra, nie zamierzam negować ich pomysłów, tudzież ich popierać, bo nie jestem fanatykiem, do historii podchodzę na luzie, takim, na który pozwala mi mój wiek. Krótko mówiąc nie znam się, ale czy chcielibyśmy widzieć ELC AMX z napisem YOLO, lub Mausa z wielkim białym napisem SWAG?

Wpis został usunięty przez wortalowe służby porządkowe.

slepy1903
Napisany 07 Sie. 2013 - 17:04

użytkownicy
Przeczytalem wszystkie wypowiedzi pod tym tematem i stwierdzam ze 80% z nich, jest napisane przez zidiocialych mlokosow, nie majacych pojecia o tym co bylo. Wiekszosc z nich, swoja nienawisc do systemu komunistycznego, bierze od ludzi ktorzy niby to zostali pokrzywdzeni przez komune a tak naprawde chowali sie pod stol przy byle puknieciu do drzwi. Po tzw. obaleniu komunizmu w polsce co sie stalo... wielki kryzys, a z kad sie wziol? Bo do wladzy dorwaly sie skurwy... ktore chcialy sie jak najszybciej dorwac do kasy rujnujac przy tym gospodarke. A wystarczylo tylko dalej rozwinac PGR-y ktore bardzo dobrze prosperowaly. Kapitalizm zarznol Polske jak mlodego prosiaka. Prawdopodobnie gdyby cala nasza gospodarka ruszyla z kopyta zaraz po upadku komuny to dzis niemcy by palili w piecach polskim weglem i jedli by chleb upieczony z polskiego zboza co wynioslo by nas na szczyt ukladu pokarnosciowego.

Historia jest po to by wyciagac z niej lekcje na przyszlosc barany a z tego co historia nam pokazuje to jak tylko polak dorywal sie do wladzy to zaraz caly kraj szlak trafial.

Co do WG, jak was wczesniej rypal w zadki, to was to nie ruszlo ale jak gosciu chce miec idealnie odwzorcowana maszyne, tak jak to bylo w realiach II ws to nagle wrzask i lament. Do roboty i poczytac troche histori wlasnego kraju a nie bezmuzgo powtarzac hasla debili z PIS-u.

To ze Stalin byl stukniety to wie karzdy jeden, ale to nie znaczy ze caly ten ustroj jest do bani!!!
Stancie sobie kiedys i popatrzcie jak to cale zjebane zycie wyglada, ze czlowiek musi zapierniczac za granica na chleb a we wlasnym kraju tylko bida i albo bogaci albo biedni bo klasa srednia to juz tylko wymysl ekonomistow

PS: jak nie wiesz co na to odpowiedziec to i tak w rezultacie polecisz po mojej pisowni wiec sobie odpusc !

mickey93
Napisany 07 Sie. 2013 - 17:15

użytkownicy
Co ja widzę poziom wypowiedzi niższy niż na Wp czy interii?
WG to korporacja między narodowa i musi przestrzegać prawa w krajach w których oferuje swoje usługi bądź chce oferować. Jako że propagowanie kultu Stalina nie jest w Polsce zakazane to takie napisy są legalne to raz.
po 2
nie są to jakieś szczególne napisy typu "na polaków" "śmierć polakom" itp. niektórzy tak komentują jakby właśnie takie byłe te napisy. "za zwycięstwo" "za stalina" itp oddają tylko stosunek żołnierzy sowieckich.

moim zdaniem chcą wprowadzić je ok nie ma problemu pod warunkiem że gdzieś napiszą co ta ruska składanka znaków znaczy po angielsku polsku czy w jakim kol wiek innym języku jakiego używa gra

Giray
Napisany 07 Sie. 2013 - 17:23

użytkownicy
@slepy1903
Widzę że sobie idealnie nick dobrałeś skoro nie zauważyłeś co tak naprawdę po 1989 roku stało:
System zbankrutował wiec towarzysze się cwanie przefarbowali aby się na sterowanych przez siebie zmianach wzbogacić oraz nie stracić kontroli nad krajem. PGR tak przez Ciebie chwalony jest kopią sowieckiego rozwiązania.
A to że w Polsce nie jest tak dobrze jak mogłoby być to w głównej mierze zasługa naszej własnej polskiej mentalności, czyli uj..nia każdego komu się powiedzie. Ten temat jest doskonałym przykładem, że łatwiej jest się nam zjednoczyć przeciwko czemuś, dużo trudniej jest dogadać się w imię wspólnego dobra.

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.