kliknij aby powiększyć
1600x1000 : 253 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
Wargaming.net, Project Tank, a patenty na matchmaking?

Fett11
Napisany 19 Maj 2013 - 18:10

redaktorzy
Szczerze mówiąc, mam 58% W/R i MM coraz gorzej dobiera mi teamy. Od dłuższego czasu mam tendencję spadkową co do wygranych bitew...

Berni90PL
Edytowany 19 Maj 2013 - 18:16

użytkownicy
Wiem o tym Fett i dlatego powoli zaczynam grać tylko w plutonach 3 osobowych a szczególnie na wyższych tierach.

Vulpik
Edytowany 19 Maj 2013 - 19:01

użytkownicy
@Berni90PL
Nie chcę cię martwić, ale statystyki nie mają nic wspólnego z rozumieniem wypowiedzi, czy prowadzeniem dyskusji. Wiem, że mam średnie statystyki, ale co to ma wspólnego z moim rozumieniem ciebie? Wiem o czym mówisz, ale póki nie znajdziesz dowodów jest to po prostu pech. Ja zawsze obieram tą stronę, po której są dowody, jeżeli nie widziałem, jak jest na prawdę.
Grałem IS-3 i sam, i z 2 kolegami z klanu. I nie miało znaczenia, czy gram sam, czy w plutonie, jeżeli chodzi o tiery bitew. Wygrane były oczywiście dużo częste z wiadomych przyczyn.
Nie wiesz czy zostało opublikowane wszystko, ja też nie. Ale ufam temu co jest napisane, a nie temu co komuś się wydaje. Jeśli znajdziesz dowody, to przyznam ci rację - jeśli nie twoja teza zostanie teorią spiskową.

Exedy
Edytowany 19 Maj 2013 - 19:57

użytkownicy
Ale fakt, to jakieś jaja. Ten Project Tank wygląda jak WoT z JESZCZE gorszą grafiką (o dziwo to możliwe), którym został "zmodowany" a nawet nie przerobiony... haha

No i patrzcie na to: http://pt.gamebox.com/

Berni90PL
Edytowany 19 Maj 2013 - 20:44

użytkownicy
@Vulpik
I właśnie sam powiedziałeś dlaczego mnie nie możesz zrozumieć.
"statystyki nie mają nic wspólnego"
"Wiem, że mam średnie statystyki"
Ponadto ja Ci nie zarzucam braku zrozumienia wypowiedzi tylko braku doświadczenia stosownego do jej zrozumienia.

Jak wspomniałem wyżej. Nie masz WR pow 52% więc nawet jak byś chciał nie zrozumiesz tego. Pogadamy jak takowe osiągniesz. O ile.

CarmanV8
Napisany 19 Maj 2013 - 21:07

użytkownicy
"Nie masz takich statów jak ja. Nie jesteś godzien ze mną rozmawiać." Jak ktoś podaje sensowne argumenty to nieważne. Ważne, że mam lepsze staty to moje zdanie jest ważniejsze. Zaczynam żałować, że się tu zarejestrowałem :/ .

Sasilton
Napisany 19 Maj 2013 - 21:33

użytkownicy
bo mając 50% nie widzisz tego co osoby mające 55%

Vulpik
Edytowany 19 Maj 2013 - 21:38

użytkownicy
@Berni90PL
A skąd wiesz, że nie miałem WR powyżej 52%? Sam nie pamiętam, bo na statystyki nie zwracam uwagi, ale mam ponad 10k bitew i WR w tym czasie na pewno skakało. A według twojej teorii moje WR mogło spaść właśnie do 50% z powiedzmy 56%. Więc sam sobie przeczysz.
Do tego doskonale cię rozumiem - podejrzewasz, że WG ustawia ciebie w gorszym teamie jak masz wysokie WR, oraz o "ustawione" serie gier z noobami w teamie. I zdziwię cię - też miałem takie serie! Tylko ja zamiast szukać w tym spisku porównuję to z rzutem monetą - seria orłów to albo fart, albo pech. Obie rzeczy zależą od wielu czynników - w MM masz "wagę" pojazdu, typ czołgu, ilość czekających graczy, liczby psedolosowe itp., a w rzucie monetą siłę rzutu, wagę, kształt monety, wiatr itp.
I wiesz co? Kiedyś się lepiej grało. Czemu? Bo było mniej "pomidorów" i to właśnie ich ilość może być rozwiązaniem twojego problemu, a nie spisek przeciw graczom.
Pogadamy, jak znajdziesz argumenty i będziesz w stanie udowodnić swoją tezę. O ile.

ADI_
Napisany 19 Maj 2013 - 21:38

użytkownicy
Berni oj tak jesteś super graczem i złe WG steruje twoimi bitwami abyś nie mógł cały czas wygrywać.Oczywiście.

Thompson04
Edytowany 20 Maj 2013 - 12:10

użytkownicy
Ujemny poziom dyskusji.

Berni90PL
Edytowany 19 Maj 2013 - 22:36

użytkownicy
@CarmanV8
To nie o to chodzi. Chodzi o to że jak się jest powyżej średniej dostaje się po tyłku od MM.

@ADI_
Nie twierdze że jestem super mega coś tam. Po prostu gram z ludźmi ogarniętymi w plutonach co daje nam bardzo dużo zwycięstw. Ale za to przy grze samemu odczuwam skutek tych gier i to dotkliwie.

@Vulpik
Pisząc że miałeś WR pow 56% potwierdzasz moją teorie. Gdyż jeżeli przez "pechowe" rozdania WR spadło Ci do 50% znaczy że bitwy były w ten sposób ustawiona by tak się stało. Albo jak twierdzisz miałeś po prostu pecha. Wierz w co chcesz nie będę to wnikał.

"w MM masz "wagę" pojazdu, typ czołgu, ilość czekających graczy, liczby psedolosowe itp."
A gdzie to masz napisane w tym patencie?
Nie ma. A wiesz dlaczego bo MM bierze pod uwagę przede wszystkim WR, do czego WG się przyznaje w tym dokumencie. Zauważ, że są bitwy w których po jednej stronie top tiery są stokowe, a muszą walczyć z wymaksowanymi. Czy może stokowy pojazd ma taką samą wartość bojową jak wymaksowany?
A może podczas tych wielu bitew które rozegrałeś zauważyłeś że grasz np Tygryskiem 10tą bitewkę a tu nagle działo jak by miało focha i przez kolejne 5 nie trafia tam gdzie chcesz, albo o dziwo gąski przeciwnika przyjmują wszystko na siebie. Pewno nazwiesz to pechem. I bym się nawet z Tobą zgodził, jednak zauważalna stała się zależność tych zdarzeń od ilość wygranych bitew.
Tych przykładów jest jeszcze wiele i naprawdę nie chce ich wymieniać. Fakt jest jeden, że za wszystko odpowiedzialny jest określony algorytm, którego zapis zna tylko WG, i póki się go nie zobaczy nie można nic nikomu udowodnić.

A poruszając temat pomidorów. Każdy kiedyś nim był, a oni nie są problemem, problem polega na MM, który nie daje im równych szans. Nie tworzy wyrównanych zespołów, bo gdyby tak było w bitwach pojawiało by się więcej remisów, czy sytuacji w których padałby czołg za czołg a mniej sytuacji typu 15:1 15:2

Vulpik
Edytowany 19 Maj 2013 - 22:57

użytkownicy
@Thompson04
Jeśli czujesz się oszukany, bo w jakiejś grze MMO twórcy w MM uwzględniają serie porażek/zwycięstw to jak bardo czuli się oszukani ci, którzy całe życie wierzyli, że ziemia jest płaska, a tuż przed śmiercią dowiedzieli się, że jest kulą? Spadek WR = seria porażek. A o tym chyba było mówione, że MM łagodniej traktuje graczy co przegrali x razy w danym czasie, tak samo jak byciu x razy na dole/górze stawki. A to:
Nie odnoś się do moich wypowiedzi.
doprowadziło mnie prawie do łez :D.

@Berni90PL
Czytaj ze zrozumieniem: A według twojej teorii moje WR mogło spaść właśnie do 50% z powiedzmy 56%. To była odpowiedź związana z tym, że jesteś pewien, jakie WR maiłem cały czas.
Niestety cię zmartwię - to jest tam napisane. Z braku czasu przejrzałem tylko fragmenty wyszukane z pomocą zdjęcia przedstawiającego schematycznie krok po kroku stopnie przydzielania do bitwy. I napisane jest tam o punktowaniu pojazdu i dzieleniu teamów po równo z punktami pojazdów, czy o ograniczeniach związanych z typem czołgu (np. arta). MM nie uwzględnia modułów założonych na czołgu i nie ma po co - stockowych pojazdów jeździ stosunkowo mała część ze wszystkich, a komplikowałoby to jeszcze bardziej cały mechanizm.
A ja zauważyłem zależność burz na Ziemi od położenia Galaktyki Andromedy. To już jest twój wymysł, na celność zwycięstwa/porażki nie ma żadnego wpływu. A o gąsiennicach był fajny artykuł do którego link znajdziesz gdzieś na blogu Dom1n'a.
Tak, za wszystko odpowiada algorytm, do którego nie mamy wglądu. Wiesz jaki skomplikowany jest taki algorytm i jak ciężko go napisać? A dodanie tego o czym mówisz w swojej tezie wymagałoby strasznego pokomplikowania skomplikowanego już algorytmu i dołożenia sobie kupy pracy. Jaki ktokolwiek miałby w tym cel, by robić sobie tyle dodatkowej roboty? By dopiec tobie? Nie wydaje mi się.

Berni90PL
Edytowany 19 Maj 2013 - 22:39

użytkownicy
Spadek WR = seria porażek
Odkryłeś Amerykę widzę.

Vulpik
Napisany 19 Maj 2013 - 23:03

użytkownicy
@Berni90PL
Przeczytaj całą konwersację (w dodatku wypowiedź nie była skierowana do ciebie, ale to nieistotny szczegół). Z tego co pamiętam w wypowiedzi jakiegoś devsa nie było powiedziane wprost o WR, ale właśnie o serii porażek, a kolega Thompson, twierdzi, że został oszukany , bo nikt nie mówił o wpływie WR na MM.

Assire
Napisany 20 Maj 2013 - 00:45

użytkownicy
Bullshit. Mam 55% WR, całkiem niedawno miałem 56% ale event na rocznicę końca wojny trochę na WR wpłynął... Ale nie zauważyłem jakoś żeby działał magiczny spisek WG dotyczący matchmakera, potrafie mieć po 80% WR w ciągu jednego dnia, ale mam też mniej kiedy się wkurzam na idiotów i gram bezmyślnie.
A co do Project Tank, ja jestem trochę po stronir WG, ta chińska gra wygląda jak WoT na modach na słabe tekstury + coś w stylu sweetFX zeby mieć przesadzony bloom. I z tego co widziałem w gameplayu strzały za zero i niewidzialne czołgi z 5m też tam są

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.