kliknij aby powiększyć
1920x1080 : 1449 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
poprzednia12
Na tropie World of Tanks #72

MIchal_PL96
Edytowany 09 List. 2013 - 22:05

użytkownicy
a media milczo...
dzięki, dla mnie jeden morał z tego jest, że nie ma co oglądać telewizji, nawet programów o tematyce pancernej

mauserwisla
Napisany 10 List. 2013 - 13:06

użytkownicy
@oRkA

Większych bzdur dawno nie czytałem, gratuluję poczucia humoru. B1 w oczach Niemców jak i wszystkich konstruktorów broni pancernej na rok 1940 był czołgiem zdecydowanie przestarzałym, jego koncepcja pasowała bardziej do wojny okopowej niż manewrowej. Przestań opowiadać bzdury typu, "Tygrys był odpowiedzią na B1". Tygrysa projektowano i budowano po zetknięciu się z radzieckimi maszynami T-34 i KW, i wtedy Niemcy uznali że Pz III i Pz IV są konstrukcjami nie dorastającymi do ówczesnego pola walki, a nie takie bzdury jak ty twierdzisz. Z francuskich czołgów jedynie S-35 mógł podjąć równą walkę z Pz III, B1 był powolny i słabo uzbrojony, była to konstrukcja tak samo przestarzała jak np. T-35.

MIchal_PL96
Napisany 12 List. 2013 - 14:20

użytkownicy
To miałem w takim razie trochę racji? world of tanks

oRkA
Napisany 13 List. 2013 - 21:13

użytkownicy
@mauserwisla, masz rację. B1 był przestarzały i Niemcy o tym wiedzieli, ale mimo wszystko ten czołg zasiał strach w niemieckich serduszkach. Niemcy wtedy sobie pomyśleli: "A co jeśli zbudujemy nowoczesną wersję B1? Jak wtedy bardzo będziemy budzili strach w sercach naszych wrogów?" Nie chodzi o to, ze Niemcy chcieli zbudować kopię B1, a czołg, który będzie potrafił wszystko to samo trochę lepiej i będzie pozbawiony wad B1. On był inspiracją programu rozwoju nowych niemieckich czołgów ciężkich. Przecież bristrick wykluczał używanie czołgów ciężkich, bo były za wolne.

Prawdą jest również, że Tygrys nie był inspirowany B1, lecz odpowiedzą na nową generację radzieckich czołgów. Jednak tygrys bazował na wcześniejszych projektach i prototypach czołgów ciężkich które faktycznie zrodziły się z chęci posiadania czołgu takiego jak B1. Pamiętaj również, ze B1 stał się bronią psychologiczną wobec Niemców i zapamiętali go groźniejszym niż był w rzeczywistości.

Właściwie tym co nadużyłem w tekście, to porównanie działa Tygrysa do dział B1. Kaliber i szybkostrzelność prawdopodobnie były tyko zbiegiem okoliczności. :)

poprzednia12

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.