kliknij aby powiększyć
1280x720 : 184 KB
worldoftanks
Nasze forum World of Tanks

Ta strona używa Cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

world-of-tanks.eu
Strona główna  »   Forum  »  Aktualności
Niezwykła myśl techniczna #2: P-1000 Ratte - Megalomania Hitlera

Walter_NovotnyPL
Napisany 18 Sty. 2013 - 22:10

użytkownicy
Niemcy nie mieli dział kolejowych 1000mm.

aryanek
Edytowany 18 Sty. 2013 - 22:37

użytkownicy
@mickey93

"to o czym piszesz jest wynikem II WŚ i gdyby nie hitler to stalin nie miał by w europie tyle do powiedzenia a właściwie nie miałby nic dopowiedzenia. gdyby nie wojna hitlera to nie musieli byśmy gonić zachodu"

Dyskusja z tobą to czysta strata czasu. Jesteś świetnym przykładem upadku systemu edukacji.O samodzielne wyszukiwanie wiadomości nawet cie nie podejrzewam.

Dzięki tej dyskusji wiem ilu w Pl jest zapalonych komuchów.Stalin nie bez powodu mordował polskich patriotów a pozostawił tylko służebne kundle wiwatujące na cześć sierpa i młota.
O tym planie powiedz ukraincom i głodowej śmierci milionów.

Walter_NovotnyPL
Napisany 18 Sty. 2013 - 22:44

użytkownicy
Historia jest jedna tak jak luneta ale zależy z której strony się patrzy.

mickey93
Napisany 18 Sty. 2013 - 23:11

użytkownicy
"Dzięki tej dyskusji wiem ilu w Pl jest zapalonych komuchów"
nie wiesz tak samo jak ja nie wiem co dobrego jest w faszyzmie. i żeby była jasność dla mnie stalin to taki sam idiota jak hitler. zadam pytanie takie
co dobrego dla europy zrobił hitler prócz "ochrony przed stalinem w postaci zajęcia chronionych terenów(jak ty to napisałeś)"?

wertey
Edytowany 19 Sty. 2013 - 08:36

użytkownicy
mickey93, jkop, aryanek. Nazizm i komunizm to niemal to samo lewicowe bagienko oparte na marksiźmie. Naziści opierali się przy eksterminacji, na biologii, komuniści na socjologii. To Marks namawiał do zabijania na tle rasowym oraz klasowym w imię wyższej idei - socjalizmu. NSDAP była partią socjalistyczną, robotniczą zupełnie podobną ideowo do bolszewików Lenina. Sam Goebbels to przyznał, ale z racji, że ludzie się buntowali naziści zaczęli to ukrywać.

A Hitler wywołał wojnę, bo musiałby zacząć spłacać pożyczki zachodowi... Socjalizm się tam tradycyjnie walił. Nie wspomnę o tym że dobrze skorzystał na wojnie kartel chemiczno-farmaceutyczny, który pchał całe to wojowanie do przodu. Członkowie kartelu (firmy Bayer AG, Agfa i BASF przekształcone w IG farben) byli inżynierami wczesnej Unii Europejskiej co łatwo zauważyć przy niektórych decyzjach dot. regulacji prawnej na terenie wspólnoty.

aryanek
Napisany 19 Sty. 2013 - 09:21

użytkownicy
@wertey

Ustrój III Rzeszy był socjalistyczny ale z dopiskiem NARODOWY co diametralnie zmienia jego nurt i z komunizmem czy nawet czerwonym socjalizmem ma nie wiele wspólnego.Ekspansja była założona już we wczesnych latach 30 i nikt się z tym nie krył.Jak już wcześniej napisałem ekspansja militarna jest jednym ze sposobów zapewniania dobrobytu swojemu narodowi.jest stosowana od zarania dziejów po dzień dzisiejszy.Nie widzę w ty nic złego. Poczytaj newsy o USA,Francji i GB czy Ruskich.
W 1939 Mościcki i Goering rozmawiali sojuszu. Mozna było załatwić raz na zawsze ruskie czerwone bydło a wyszło jak wyszło.Tchórzliwy rząd zwiał ze złotem a Polacy dostali baty z dwóch stron.I jeszcze ten rozkaz"nie strzelać do sowietów!!"
Sam przyznajesz,ze firmy i prywatne inicjatywy zarabiały pieniądze więc porównanie do ZSRR ma się nijak.

wertey
Edytowany 19 Sty. 2013 - 10:59

użytkownicy
Narodowy w nazwie nic nie zmienia albowiem naziści również chcieli by nazizm panował globalnie - to dalej taki sam socjalizm, interwencjonizm oparty na szowinizmie, kolektywizacji, eksperymentach socjologicznych. Jednostka, jej wolność, życie były niczym, ważny był system. Chyba że chcesz powiedzieć mi że Marks na którego idei opierały się oba systemy był liberałem?

Firmy prywatne były tak samo zależne od państwa jak państwowe w ZSRR.

Polecam film na youtube: "Sowiecka historia" oraz "Hitler był lewicowcem".
Prawica to wolność, indywidualizm, obiektywizm z pewnymi cechami narodowymi i konserwatywnymi (w sensie dbania o interesy przyszłych pokoleń oraz szacun do tradycji zrodzonych z inicjatyw oddolnych i przodków). Nazizm jak i komunizm ustanawiały nowe tradycje, sposób myślenia, cele społeczne, zarządzanie centralne, wprowadzały inżynierię społeczną, propagandę. Dla mnie różnice są niewielkie a ich wpływ na efekty, rezultaty obu systemów żaden.

Walter_NovotnyPL
Napisany 19 Sty. 2013 - 10:36

użytkownicy
Jedynie aryanek obiektywnie patrzy na sytuacją w Europie. Polska w 1938 roku mogła przyłączyć się do Osi. Straciła swoją jedyną okazję. Wzięła w prezencie od Niemców Zaolzie (przemysł, kopalnie) i wypięła się na nich.
Porównywanie życia w Rzeszy do życia w ZSRR jest bardzo krzywdzące dla tych pierwszych.

wertey
Edytowany 19 Sty. 2013 - 11:01

użytkownicy
"Porównywanie życia w Rzeszy do życia w ZSRR jest bardzo krzywdzące dla tych pierwszych." Ale dlatego, że kogoś to krzywdzi mam nie pisać tego że Hitler jak i Lenin inspirowali się Marksem? Przecież to oczywiste.
Oba systemy doprowadziły te kraje do ruiny, opierały się na tej samej filozofii, ginęli ludzie w milionach sztuk. Co mam tu chwalić, czy wybierać co lepsze?

Tauchpanzer
Napisany 19 Sty. 2013 - 11:14

użytkownicy
Jest tylko jedna różnica. Komunizm doprowadził po wygranej wojnie kraj do ruiny, a nazizm (to przykre ale) zrobił by z kraju jeden z najpotężniejszych wszech czasów.

@Walter_NovotnyPL

W pełni się z tobą zgadzam. Dodam tylko od siebie, że do dzisiaj nie umiem pojąć, dlaczego Polska zawarła sojusz z Francją i Anglią (które w dodatku 2 razy z rzędu gdy było trzeba zrobić coś dla Polski mieli ja głęboko w d****. Leżeli pomiędzy 2 potęgami, Rosją i III Rzeszą, to nie, musieli przyłączyć się do jakiegoś kraju na drugim końcu Europy, który ją zostawił.

aryanek
Napisany 19 Sty. 2013 - 11:33

użytkownicy
@wertey

prawica to opcja polityczna nie system wiec reszta twoich wywodów jest...
dokończ sobie sam.

"Narodowy w nazwie nic nie zmienia albowiem naziści również chcieli by nazizm panował globalnie"

Do tego samego dąży demokracja,która tylko z nawy jest panowaniem ludu.
nie masz żadnego wpływu na wybór a Twój głos jest tyle samo wart co np Katarzyny W. własnie tam stawia cie demokracja.

" (w sensie dbania o interesy przyszłych pokoleń oraz szacun do tradycji zrodzonych z inicjatyw oddolnych i przodków)"

Chyba nikt bardziej nie dbał o to niż Narodowi Socjaliści.Kultywowanie religii i tradycji przodków a odrzucenie wrogich bliskowschodnich naleciałości.

III Rzesza z kraju klęczącego, poniżonego traktatem Wersalskim,zniszczonego bezrobociem i internacjonalizmem pewnych grup społecznych zrobiła w 20 lat potęgę na skale Światową.

Gdzie są teraz Niemcy a gdzie Polska?...no tak ale to my staliśmy po stronie "prawdy i porządku">Niemcy kwitną a idea Gross Deutschland nigdy nie umarła.Zmieniła formę.Oni są potęgą my dziadami.Za 20-30 lat nikt nie będzie pamiętał co się stało w II WW.

wertey
Edytowany 19 Sty. 2013 - 12:06

użytkownicy
"a nazizm (to przykre ale) zrobił by z kraju jeden z najpotężniejszych wszech czasów."
niestety albowiem cały sukces gospodarczy III Rzeszy opierał się na pożyczkach i grabieży żydowskiego jak i niemieckiego majątku. Gdy to (głównie pożyczki) się skończyło wyjściem było wojowanie albo zapaść gospodarcza. Hitler wybrał wojowanie.

Polecam artykuł: http://www.obserwatorfinansowy...podarczego-sukcesu-iii-rzeszy/

aryanek

Nie jestem demokratą

Narodowy nie czyni prawicy. Dla mnie liczy się głównie podejście do wolności, indywidualizmu i interwencjonizmu państwowego. Na tej bazie oceniam czy to lewica czy prawica.

reszta w artykule.

mauserwisla
Napisany 19 Sty. 2013 - 11:36

użytkownicy
@wertey masz wykształcenie związane z historią, albo socjologią? :) bo od razu poznaje człowieka z podobnymi zainteresowaniami :)

I masz 100% racji, Nazizm jak i Komunizm zwłaszcza w wydaniu Lenina i Trockiego, były bardzo podobne pod wieloma względami. Odgórne kierowanie gospodarką, pełna kontrola nad społeczeństwem, jedna partia, jeden wódz, zarówno naziści jak i bolszewicy wprowadzili w państwie totalną militaryzację.
@aryanek sądząc po nicku i wypowiedziach, jesteś w pewnym sensie fanem A.H. i III Rzeszy prawda? Uwierz mi nie dałbyś rady żyć w takim totalitarnym państwie :). Nie rozumiem jak można zachwycać się ustrojem propagującym rasizm w najbardziej upodlającym wydaniu, zezwierzęcenie niemców, a zwłaszcza ich przywódców osiągnęło niespotykany wcześniej w historii ludzkości poziom. Nazywasz sowietów wschodnim bydłem i masz 100% racji, to była dzicz i bydło, odgórnie sterowana przez partię. Na zachodzie miałeś to samo dzicz i bydło niemieckie sterowane przez Hitlera i jego współpracowników. W sposób jaki traktowano podbitą ludność (swoją własną również), jeńców upodobnia jeszcze bardziej oba te totalitaryzmy do najbardziej upodlonych zwierząt nazywających się samych ludźmi.
Włączając się dalej do dyskusji, rzeczywiście naziści posiadali wiele wspaniałych technologii, ale takie pomysły jak Ratte, Maus czy inne wynalazki typu wielostopniowej wyrzutni V-3, były jedynie przejawem głupoty i marnotrawienia cennych zasobów

wertey
Napisany 19 Sty. 2013 - 11:48

użytkownicy
@mauserwisla

Nie ,ale interesuje się polityką w tym historyczną (głównie pod względem ekonomii) biorąc wiedzę z różnych źródeł nie tylko oficjalnych;).

aryanek
Napisany 19 Sty. 2013 - 12:12

użytkownicy
@wertey

Wojna była planowana!!!Nikt tego nie ukrywał i tak też ustawiano gospodarkę kraju.

"Narodowy nie czyni prawicy. Dla mnie liczy się głównie podejście do wolności, indywidualizmu i interwencjonizmu państwowego. Na tej bazie oceniam czy to lewica czy prawica."

Czyli co "róbta co chceat" bez żadnych hamulców moralnych,bez obowiązku wobec Narodu i patrzenia w przyszłość bo przecież jestem ważna jednostka i w ten własnie sposób się wyrażam?
Czy może są jakieś granice i ale tylko tam gdzie Ty je ustawisz?A dlaczego własnie tam a nie w innym miejscu?

@mauserwisla
Czy jestem fanem?Zadałem pytanie post wcześniej...gdzie są teraz Niemcy a gdzie my?Sytuacja nie zmieniła się dalej jesteśmy miedzy Niemcami a Azjatami i nie można stać w rozkroku.Tak znacznie bliżej mi do cywilizowanej Europy i przyjdzie czas ,ze znowu trzeba będzie wybrać.
Śmieszą mnie również teksty typu "ruscy to bracia Słowianie". jakoś bracia nie mieli obiekcji strzelać Polakom w tył głowy wywozić na Kołyme, torturować w piwnicach i deptać kraj przez 60 lat.Poza tym Słowianie to oni byli 400 lat temu.Teraz zostało ich 10% reszta to mieszanka mongołów,tatarów,kaukazów i ...wie czego jeszcze.te 10% zaczyna się buntować i jednoczyć w bardzo prężne ruchy nacjonalistyczne.

Co do nietrafionych projektów.Takie coś ma miejsce w każdym kraju gdzie prowadzone są badania.W Polsce nawet sprawdzone projekty sa slepa uliczka vide projekt korwety, która miała wejść do służby pod nazwą ORP "Ślązak", kosztował ponad 400 mln zł. Wg szacunków MON do ukończenia trzeba by jeszcze co najmniej 1,1 mld zł.nas stać. Wiec o czym mowa.

Zabrania się kopiowania, zmieniania i rozpowszechniania zawartości wortalu bez uprzednio otrzymanej zgody od redakcji.