SzalonyChemik
Napisany 18 Gru. 2013 - 20:08
Witam, to mój pierwszy komentarz tutaj, jakkolwiek portal przeglądałem mniej więcej od początku mojej przygody z WoTem, dwa lata temu. W WoTa grałem łącznie około półtorej roku, pół roku temu jednak przerzuciłem się na WT. Nie żałuję, tak samo jak czasu spędzonego w WoT. Ciągle zaglądam od czasu do czasu tutaj i czytam komentarze - czasem mnie bawią, czasem żenują, czasem wręcz przerażają. Dlatego zdecydowałem się w końcu napisać. A teraz do sedna.
@SOJUZ
Rozumiem, że można być nakręconym na War Thunderowe czołgi i, muszę przyznać, że podlinkowałeś ciekawą rzecz, jednakże nie rozumiem dlaczego napisałeś to w taki sposób.
@zulko
Co do Twojego porównania, to ogólnie się zgadzam, ale jest to raczej w drugą stronę. WoT Blitz to produkt niszowy w porównaniu z "pełnowymiarowym" WT Ground Forces, więc jak już to Blitz to FIFA, a Ground Forces to oficjalna piłka mundialu.
@MIchal_PL96, @Walter_NovotnyPL
Czyli para jasnowidzów, która dokładnie wie, jak WoT 9.0 będzie wyglądał. Z tego co wiem, to nikt go jeszcze nie widział, o czym Walter_NovotnyPL zresztą napomina.
Poza tym, Michal_PL96 - dlaczego często w swoje posty wrzucasz pojedyncze angielskie słowa, pośrodku polskich zdań i to w sytuacjach w których istnieją całkowicie poprawne polskie słowa nadające zdaniu ten sam sens? To jakaś nowa moda? Bo moim zdaniem to jest nieestetyczne i przez takie podejście język polski powoli umiera.
@Sasilton
O co Ci chodzi? Dlaczego muszę mieć możliwość odpalenia WT na maksymalnych ustawieniach? W celu wyrażenia opinii? Co ma piernik do wiatraka? Społeczeństwo WT gorsze niż WoT? Tam przynajmniej nikt się mnie nie czepia, że jestem Polakiem. Poza tym jacy fanatycy Gaijin? Drzazgę w oku bliźniego widzisz, a kłody we własnym nie. Popatrz co się dzieje na tym portalu (i co sam z tego co pamiętam uprawiasz) gdy tylko pojawia się news na temat War Thundera - zaraz zaczyna się w komentarzach cyrk, kłótnie i jeżdżenie po sobie. A przecież pojawia się maksymalnie 1 news z WT na 10 newsów z WoT. I to zazwyczaj jest to news na temat Ground Forces czyli bezpośredniej konkurencji WoT, ergo dotyczy on WoT. To kto tu jest fanatykiem?
To fakt, ja wolę Gaijin niż Wargaming. Ale mam ku temu powód. Wystarczy spojrzeć jak obie firmy traktują graczy - od pewnego czasu Wargaming otwarcie stwierdził, że tak w sumie to mało ich obchodzą sugestie graczy, bo są denne (wolne tłumaczenie/interpretacja wypowiedzi bodajże SerBa). Uprawiają wolną amerykankę i robią co chcą. Gaijin natomiast, co widać wyraźnie jest otwarty na sugestie graczy - pod ich wpływem wycofali się ze zmian w systemie uszkodzeń parę uaktualnień temu (i wcale nie trzeba było czekać na kolejną dużą łatę jak by to miało miejsce u panów z Wargaming), teraz przy okazji premiery nowego systemu rozwoju, również pod wpływem sugestii graczy zmienili go, na właśnie graczy korzyść. Do tego fakt, że jest się uczciwie nagradzanym za osiągnięcia w bitwie, niezależnie od zwycięstwa czy przegranej, okazjonalne eventy w których można wygrać walutę premium, niższa cena samolotów premium, większe bonusy z konta premium - to są rzeczy które da się polubić. Do tego przypomina mi się wakacyjny event w WT, w którym można było wygrać niezgorsze samoloty premium, po prostu za ubicie pewnej (całkiem realnej zresztą w przeznaczonym czasie) liczby przeciwników. Dla porównania - ostatnio ogłoszony event na IS-6. 700 tysięcy expa? Na szóstych tierach, w tym jednym, do którego jeszcze trzeba będzie dojść od zera? Praktycznie niewykonalne bez konta premium, wolnego doświadczenia i spędzania wielu godzin dziennie przed WoTem. I to jeszcze kiedy? W Święta. To właśnie WG sobie was wychowuje i smutne jest to, że tak niewielu to widzi.
Nie wypowiadam się na temat tego, czy Ground Forces jest lepsze niż WoT, bo po prostu nie mam jeszcze porównania. Wiem jedno - Ground Forces wygląda bardzo obiecująco. I jest NAJLEPSZYM co mogło przydarzyć się WoT i Wam jako graczom WoT. Tak samo jak WoT jest NAJLEPSZYM co mogło się przydarzyć Ground Forces WT. Bo konkurencja zawsze napędza rozwój konkurujących produktów, wychodzenie naprzeciw oczekiwań klienta, na czym tylko ci klienci, czyli my gracze skorzystamy.